Zamjetno smanjen uvoz hrane

Bez autora
Aug 15 2015

U prva četiri mjeseca ove godine uvezli smo namirnica u vrijednosti 840 milijuna američkih dolara, što je 13 posto manje nego lani. Izvoz neznatno raste, na 540 milijuna dolara. No, zabrinjava znatan uvoz osnovnih prehrambenih namirnica - mesa, kruha, sira i mlijeka. Domaća je industrija konkurentna, no nedostatna za potrebe tržišta, a mala obiteljska gospodarstva vode bitku za preživljavanje. Mali proizvođači sve se više udružuju i pokušavaju na taj način smanjiti troškove i povećati proizvodnju. Velike tvrtke bolje se nose s konkurencijom, no ukupna produktivnost rada u domaćoj poljoprivredi daleko je ispod prosjeka Europske unije.Prema analizi Gospodarske komore produktivnost u Uniji iznosi 15 900 eura, a u Hrvatskoj čak tri puta manje. Prostora za napredak ima.

U prva četiri mjeseca ove godine uvezli smo namirnica u vrijednosti 840 milijuna američkih dolara, što je 13 posto manje nego lani. Izvoz neznatno raste, na 540 milijuna dolara. No, zabrinjava znatan uvoz osnovnih prehrambenih namirnica - mesa, kruha, sira i mlijeka.

Domaća je industrija konkurentna, no nedostatna za potrebe tržišta, a mala obiteljska gospodarstva vode bitku za preživljavanje. Mali proizvođači sve se više udružuju i pokušavaju na taj način smanjiti troškove i povećati proizvodnju.

Velike tvrtke bolje se nose s konkurencijom, no ukupna produktivnost rada u domaćoj poljoprivredi daleko je ispod prosjeka Europske unije.Prema analizi Gospodarske komore produktivnost u Uniji iznosi 15 900 eura, a u Hrvatskoj čak tri puta manje. Prostora za napredak ima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik